уторак, 16. јул 2013.

ЕКСКУРЗИЈА


 26. V 2013. ГОДИНА
СУРДУЛИЦА - ВРЊАЧКА БАЊА


КРЕНУЛИ СМО У 07:00 ЧАСОВА И ПОНЕЛИ ДОБРО РАСПОЛОЖЕЊЕ!




У АУТОБУСУ ЈЕ ОДМАХ ПОСТАЛО ЗАБАВНО. УПОЗНАЛИ СМО СЕ СА ДРУГОВИМА ИЗ ЦЕНТРАЛНЕ ШКОЛЕ, СА КОЈИМА СМО ДЕЛИЛИ СПРАТ АУТОБУСА. ИГРАЛИ СМО РАЗНЕ ИГРЕ. НАЈВИШЕ СМО СЕ СМЕЈАЛИ ИГРАЈУЋИ  "ФОТЕ".


 ДОК СУ НАШИ УЧИТЕЉИ  СА ВОДИЧЕМ И ОСТАЛОМ "ПОСАДОМ" ПИЛИ КАФУ, ПРИ ПРВОМ ОДМОРУ, МИ СМО ДОРУЧКОВАЛИ!


 ПРВО СТАНИШТЕ БИО ЈЕ 
ГРАД КНЕЗА ЛАЗАРА - КРУШЕВАЦ

Споменик оснивачу Крушевца, кнезу Лазару, налази се у источном делу археолошког парка "Лазарев град". Откривен је 27. јуна 1971. године, поводом прославе "Шест векова Крушевца".Аутор Небојша Митрић, вајар из Београда, за представу фигуре Лазара, био је инспирисан уобичајеним положајем српских средњевековних владара на свом кованом новцу: седећи став са мачем преко крила.Лик кнеза Лазара урађен је према ктиторској фресци у манастиру Раваница. Градитељске особине кнеза Лазара приказане су контурама средњевковног града на левом рамену фигуре, као и обрисима Лазарице под пазухом десне руке који се лако уочавају. Орнаменти на хаљини преузети су са Лазареве хаљине чија се копија чува у Народном музеју Крушевац.

Донжон кула представља остатке главне куле која је имала одбрамбену улогу, нарочито као последњи отпор непријатељу ако би продро у унутрашњост града. 
МОЈЕ 3
 НАРОДНИ МУЗЕЈ

Народни музеј је, као установа, основан 1951. године. За протеклих више од 50 година радаи континуираног развоја, израстао је у значајну установу културе. Постојећи музејску фонд обухвата преко 20.000 уметничко-историјских дела, тродимензионалних предмета, фотографија и докумената који су распоређени по збиркама: археолошка, етнографска, нумизматичка, културно-историјска, природњачка, ликовне и примењене уметности. Распоред материјала је конципиран хронолошки, од праисторије до X X века, са акцентом на средњи век –доба кнеза Лазара и деспота Стефана.







МАНАСТИР ЉУБОСТИЊА

Манастир Љубостиња се налази у близини Трстеника и 9 km североисточно од Врњачке Бање. Смештен је у долини мале планинске реке (Љубостињска река). То је задужбина кнегиње Милице. Посвећен је Успењу пресвете Богородице. Манастир је грађен од 1388. до 1405. године. У Љубостињи су сахрањене кнегиња Милица, жене кнеза Лазара и монахиња Јефимија, које су се после Косовске битке овде замонашиле са бројним удовицама српских властелина изгинулих у бојевима на Марици и Косову пољу. Данас је Љубостиња женски манастир који чува и одржава око педесет монахиња. За време Кочине буне из манастира љубостиње је народ позван на устанак. После пропасти буне Турци су запалили манастир да би се осветили Србима. Тада је већина фресака уништена. Такође када је манастир запаљен откривена је тајна ризница која је била сакривена у манастирском зиду иза иконе у којој је кнегиња Милица сакрила своје благо. Међу опљачканим благом налазила се и круна кнеза Лазара која се данас налази у Истанбулу. Манастир слави 19. август, Преображење.




У Врњачкој Бањи се налази седам минералних извора. То су: Топла вода, Слатина, Снежник, Језеро, Борјак, Бели извор и Врњачко врело, од којих се за терапије користе четири (Топла вода, Снежник, Језеро и Слатина ) док се воде са три извора флаширају као природне минералне воде (Вода Врњци - Борјак, Борјак 3 и Белимарковац за Елемент воду). Врњачке минералне воде се примењују код лечења:
  • шећерних болести
  • стање после прележене заразне жутице
  • хроничног запаљења црева и желуца
  • болест жучне кесе и жучних путева
  • чира у желуцу и дванаестопалачном цреву
  • болест бубрежне карлице, мокраћне бешике и мокрачних путева и других болести.






У ПОВРАТКУ


Нема коментара:

Постави коментар